Webinaaritallenne: Ajattelunhallinnan johtaminen ja työhyvinvointi | Katso >>
Hyvinvoinnista kilpailuetua

Miksi hyvä työntekijä sairastaa aina lomalla?

Se on loma. Aika rentoutua ja ottaa iisisti. Maata ehkä riippumatolla, nauttia kesähelteistä uimalla ja grillailla iltahämärässä välittömästi, jo ensimmäisenä viikonloppuna.

Mutta ei, ei tule onnistumaan. Ensimmäinen viikonloppu menee jo ihan okei, mutta viimeistään maanantaina alkaa jo päätä jumittamaan. Nenä vuotaa, kurkku rohisee. Elohopea nousee kuumemittarissa huolestuttavasti lähemmäksi 38 astetta kuin normaalilämpöä.

Taasko se tapahtui, miksi aina sairastun juuri silloin, kun loma alkaa? Miksei sairastuminen voinut osua vaikkapa paria viikkoa aikaisemmin, työaikana?

Lieneekö se sattumaa? Todennäköisesti ei. Ehkä se voisi olla sattumaa, jos tämä olisi yksittäinen kerta, mutta jos se tapahtuu liian usein, vuodesta toiseen, juuri silloin, kun loma on alkanut, niin kyse ei ole enää sattumasta.

Olet itse syyllinen. Et voi syyttää ketään muuta kuin itseäsi.

Yliviritetty keho ja mieli päästää höyryt ulos

Monet lääkärit ovat sen jo julkisesti sanoneet: stressi pistää kropan uskomaan, ettei sillä ole aikaa olla kipeänä. Ei pysty, koska pitää painaa hommia, nyt ei ole se hetki, jolloin voi sairastaa. Pitää taistella, pitää puurtaa eteenpäin.

Kehollamme on kyky siirtää sairauksia. Tällöin sairastamme vasta silloin, kun meillä on siihen aikaa. Olemmehan me edelleen biologisesti metsästäjäkeräilijöitä, joiden hengenlähtö voi olla siitä kiinni, että sairastumme väärässä paikassa, väärään aikaan, kun on vaarallista.

Kun työssä yliviritetty keho ja mieli päästävät vihdoin irti, niin höyryt pääsevät ulos. Kehon mekanismit rentoutuvat, kortisolitasot romahtavat ja vastustuskyky, immuniteetti pettää. Stressitasojen lasku kertoo, että nyt voi tehdä sen, mitä aiemmin ei ole voinut tehdä. Ja näin makaat loman ensimmäiset kolme hellepäivää sängynpohjalla miesflunssassa tai ihan tavallisessa taudissa. Yliviritys kääntyy itseään vastaan.

Sattumaako? Ei missään tapauksessa. Olet itse ylivirittänyt oman kroppasi.

Vajavainen varianssi

Kesälomalla sairastumisen syy on vajavainen varianssi, palautumisen ja kuormituksen epätasapaino. Kuormitus ja palautuminen eivät ole toisistaan irrallisia, vaan osa kokonaisuutta. Jos teemme liian pitkiä päiviä, emme tauota työtämme, paahdamme palaverista toiseen vain palataksemme kotiin, jossa alkaa myös suorittaminen, niin onko ihmekään, että kehomme on jatkuvasti yliviritetty?

Jos et tartu itse toimeen, ala johtamaan itseäsi, siis palautumisen ja kuormituksen tasapainoa, niin sairastumisen kohdalla et voi tehdä muuta, kun katsoa peiliin ja tuijottaa syyllistä.

Kenenkään ei kuulu olla aivan poikki loman alkaessa, eikä kenenkään tule odottaa lomaa vain toipumista varten.

Paras lääke lomasairasteluun tapahtuu jo paljon ennen lomaa, elämällä tasapainoisempaa arkea. Toiseksi paras on pitää lomallakin kiinni tietyistä tutuista rutiineista, joilla varmistaa tarpeellisen määrän kuormitusta ja ennen kaikkea riittävän määrän palautumista. Älä aja moottoreitasi alas liian nopeasti, sillä keho ja mieli eivät tykkää rutiinien ja rytmin totaalisesta kadottamisesta, vaan protestoivat siihen esimerkiksi kesäflunssalla.

——————————————————–

Luodaan yhdessä hyvinvoinnista kilpailuetua. Lue lisää Tuottavuutta takuulla -kumppanimallista.

Lue lisää >>     Pyydä tarjous >>

Jaa artikkeli