Webinaaritallenne: Ajattelunhallinnan johtaminen ja työhyvinvointi | Katso >>
Hyvinvoinnista kilpailuetua

Pimeydestä valoon – ihminen ensin

PIMEYDESTÄ VALOON

Miksi on tärkeää kysyä ja kysyä uudelleen: mitä kuuluu? Miten on mahdollista olla työuupunut vuosia ilman, että kukaan huomaa? Pysähdyimme isojen asioiden äärelle Aavan Pimeydestä valoon -tapahtumissa. Ketään ei saa jättää yksin pimeyteen. 

Eve toivoi jäävänsä auton tönäisemäksi

Even kertoma omakohtainen tarina avaa karusti kokemuksia työelämästä. Tunnollinen Eve teki asiantuntijatyötään ja uupui työkuormansa alle. Alkoi vuosia kestänyt selviytyminen, sillä Eve ei halunnut rasittaa työyhteisöään tai läheisiään tuntemuksillaan. Mustaakin mustemmat ajatukset kertyivät sisälle. Pimeimpinä päivinä hän kertoi toivoneensa, että jäisi työmatkallaan auton tönäisemäksi. Näin olisi kunniallinen syy saada sairauslomaa. Mikään muu syy ei Evestä ollut oikea tai riittävä. 

Työterveys oli ainoa taho, joka puuttui asiaan auttaen Eveä. Työterveys oli ainoa taho, jota hän kuunteli ja uskoi. Alkoi pitkä toipuminen, joka on vieläkin kesken. Kun kuormaa kerryttää näin mittavan määrän, ihmismieli ei toivu kokemastaan nopeasti. Mutta valo on alkanut hiljalleen palata Even elämään. Työstä on mahdollista toipua.  

Kauanko väliaikainen saa kestää?

Johdon valmentaja Petteri Kilpinen nosti esityksessään esille tekojen tärkeyden. Jos organisaatiossa on havaittu työn kuormittavuus, onko siihen puututtu? Jos kuormittavuus linjataan väliaikaiseksi vaiheeksi – kauanko tilanne saa kestää?

Tietoa hyvinvoinnista on saatavilla mittavat määrät. Ihmiset tietävät, miten tärkeää ovat uni, terveellinen ruoka ja liikunta. Jaksamisestakin puhutaan enemmän kuin koskaan. Silti maailman onnellisin kansa on maailman väsynein kansa.

Muutos ei käynnisty Kilpisen mukaan tiedon, vaan tekojen kautta. Yrityksen arvot tai vastuullinen toiminta eivät toteudu intrassa, vaan jokaisessa teossa. Jokaisen organisaation tärkein vastuu on ihmisvastuu. On selvitettävä, minkälaista kuormaa ihmiset kantavat ja mikä on jokaisen yksilöllinen kantokyky.

Kun välittäminen muuttuu teoiksi, alkaa kulttuurin kasvu. Ketään ei saa jättää yksin pimeyteen.

Aavan Pimeydestä valoon -tapahtumat järjestettiin 9.11.2022 Kattilahallissa, Helsingissä. Kolmeen tapahtumaan kokoontui lähes sata kutsuvierasta, joiden työtehtäviin sisältyvät hyvinvoinnista ja henkilöstöstä huolehtiminen.

 

Lue 4 porrasta hyvinvointiin – työpsykologi Antti Vartiainen >>
Lue tapahtumavieraiden ajatuksia >>

Jaa artikkeli