Webinaaritallenne: Ajattelunhallinnan johtaminen ja työhyvinvointi | Katso >>
Hyvinvoinnista kilpailuetua

Tue työssä onnistumista – Saavuta tuottavuuden positiivinen kierre

Ihminen haluaa onnistua työssään. Ei yrityksen tulostavoitteiden vuoksi, vaan koska onnistuminen yksinkertaisesti tuntuu hyvältä ja antaa virtaa. Sama pätee kaikkiin ammatteihin, oli kyse palvelu-, tuotanto- tai tietotyöstä.

Kun työnantaja ottaa tavoitteekseen kehittää työn sujuvuutta, ja siten työntekijöiden onnistumisen edellytyksiä, syntyy tuottavuuden positiivinen kierre.

Mikä ihmeen tuottavuuden positiivinen kierre?

Hyvän kierre alkaa, jos sinulle on luotu edellytykset onnistua työssäsi – työ ei kuormita liikaa ja sinulla on tarpeeksi aikaa palautua. Riittävä palautumisaika antaa tilaa kehitykselle, jolloin myös osaamisesi ja tuottavuutesi paranee.

Kierteen seurauksena saavutetaan tuottavaa hyvinvointia, jonka ansiosta pystytään työskentelemään tehokkaammin. Tämä on luonnollista seurausta työn sujuvuudesta ja työhyvinvoinnista.

Monissa yrityksissä kärsitään tuottamattoman työn noidankehästä

Positiivisen kierteen vastakohtana on tuottamattoman työn noidankehä. Mikäli sinulla on toistuvia haasteita selvitä tehtävistäsi työajan puitteissa, on seurauksena jatkuva ylikuormitus. Ylikuormittuneena et ehdi palautua, mikä taas johtaa uupumiseen, sairauspoissaoloihin ja lopulta vakavampiin työkykyongelmiin.

Syy ei ole sinun, vaan kyseessä on rakenteellinen ongelma. Ongelman seuraukset näkyvät yrityksen kasvavina työterveyshuollon kuluina, sairauspoissaoloina, heikentyneenä tuottavuutena ja rekrytoinnin kustannuksina. Vuositasolla puhutaan jopa satojen tuhansien eurojen menetyksistä*.

Luo onnistumisen edellytykset, panosta työn sujuvuuteen

Työssä onnistuminen näyttäytyy jokaisessa ammatissa erilaisena. Se voi tarkoittaa iloista asiakaskohtaamista, työtehtävien suorittamista aikataulussa, täydellisesti lastattua rekkaa tai vaikka Excel-taulukosta saatu oivallus. Yhteistä näille onnistumisille on, että ne linkittyvät työn sujuvuuteen.

Työn sujuvuus on monen asian summa. Työntekijöillä on oltava taidot ja välineet selvitä tehtävistään, mutta vähintään yhtä ratkaisevia ovat organisaatioon ja sen kulttuuriin liittyvät seikat.

Voivatko työntekijät luottaa johdon tukeen? Tehdäänkö työtä yhteisten tavoitteiden eteen vai kilpailevatko eri osastot keskenään? Kuormittaako vai tukeeko yrityksen sisäinen kulttuuri työntekijöitä? Onko työpaikka psykologisesti ja fyysisesti turvallinen?

Aavan kumppanimalli auttaa kiihdyttämään tuottavuuden positiivista kierrettä

Aavan kehittämällä Tuottavuuden positiivinen kierre -kumppanimallilla autamme parantamaan työn sujuvuutta ja rakentamaan tuottavaa hyvinvointia vahvistamalla yrityksenne eri voimavaroja samanaikaisesti.

Selvitämme lähtötilanteen mittaamalla henkilöstön hyvinvointia, työtyytyväisyyttä, työssä onnistumisen edellytyksiä, liiketoiminnan kehittymistä ja asiakaskokemusta.

Tämän avulla tunnistamme organisaationne hyvinvointihaasteet ja -mahdollisuudet sekä juurisyyt niiden taustalla. Löydösten perusteella laadimme kanssanne toimintasuunnitelman, joka tunnistaa, priorisoi ja konkretisoi toimenpiteet.

Toistamme tätä kaavaa, kunnes olette pysyvästi tuottavuuden positiivisessa kierteessä.

Eira Roos
Työterveyshuollon erikoislääkäri

*Esimerkkiyrityksessä on 100 työntekijää, joista 10 kuuluu työhyvinvoinnin riskiryhmään. Henkilöstön vaihtuvuus on 5 % vuodessa ja uudella työntekijällä kestää 9 kk saavuttaa täysi tuottavuus. Sairauspoissaolopäivän kustannus on 350 €.

Jaa artikkeli